Spre normalitate în caiace adaptate

Spre normalitate în caiace adaptate

„Trăiești doar o dată, trebuie să te bucuri de viață, să ieși în lume și să obții orice îți dorești ”

Ellie Simmonds (sportivă paralimplică)

În cazul persoanelor cu deficiențe, practicarea exercițiilor fizice este privită ca ” metodă și mijloc de diminuare a consecințelor negative pe care deficiența le are asupra dezvoltării personalității. „ . Datorită contextului în care trăim, aceste persoane nu reușesc să devină activi membri ai vieții sociale și culturale. Au parte de prestații sociale, însă nu si de servicii și activități culturale și sportive. Viziunea noastră este de a schimba acest lucru și a le readuce sentimentul de implicare, apartenență la societate și (cel mai important) bucurie.

Proiectul nostru vizează accesibilizarea a minim 10 lacuri din România pentru persoanele cu dizabilități (în special locomotorii) prin achiziționare de caiace special adaptate și pontoane care să le permită accesul pe lacuri printr-o strângere de fonduri tip maraton, motiv pentru care ne dorim implicarea comunității locale din fiecare oraș accesibilizat.

Datorită contextului în care trăim, aceste persoane nu reușesc să devină activi membri ai vieții sociale și culturale. Au parte de prestații sociale, însă nu si de servicii și activități culturale și sportive. Viziunea noastră este de a schimba acest lucru și a le readuce sentimentul de implicare, apartenență la societate și (cel mai important) bucurie.

Dorim să organizăm câte un maraton în fiecare oraș pe care vrem să îl accesibilizăm. În cadrul maratonului de 12h, oamenii din fiecare oraș vor avea șansa să vâslească în caiace pentru a aduna cât mai mulți km. Acești km vor fi transformați în fonduri necesare pentru achiziționarea echipamentelor destinate persoanelor cu dizabilități.

Principalele obiective ale proiectului sunt de a oferi persoanelor cu dizabilități șansa la o viață normală și de a extinde ramurile sportive accesibile acestora, precum și:

  • dezvoltarea și protejarea sportului pentru persoane cu handicap;
  • asigurarea șanselor și sprijinului egale între sportivii cu dizabilități și cei fără;
  • acționarea împotriva formelor de discriminare;
  • corectarea lipsurilor de condiții minime în rândul celor defavorizați;
  • promovarea accesului la regiunile de interes turistic pentru persoanele cu dizabilități;
  • punerea în valoare a turismului românesc;
  • implicarea a comunității în proiectele sociale;
  • sensibilizarea societății cu privire la impedimentele persoanelor defavorizate;

Primul eveniment-maraton va avea loc în luna septembrie a anului 2022 , având ca scop lansarea invitației către comunitate alături de oameni-exemplu în domeniile lor de activitate. Vom atrage atenția asupra cauzei noastre și vom familiariza membrii comunității cu proiectul nostru unic în România a cărei implementare propriu-zisă va începe în primăvara anului 2023, printr-un șir de evenimente-maraton organizate în orașele mari ale țării.

Scopul principal este de a localiza punctele cheie din țară unde este nevoie de accesibilizare  și de a ne familiariza cu nevoile viitorilor sportivi cu dizabilități dornici de a practica activități pe apă special adaptate pentru deficiența lor. Identificarea obstacolelor de natură materială, psihică sau fizică este semnificativă pentru eliminarea impedimentelor și implementarea proiectului propriu-zis.

Fiecare om are nevoie de sentimentul de apartenență la o comunitate în care să se simtă protejat, susținut și încurajat să se dezvolte pe toate planurile. Persoanele cu dizabilități, au nevoie de aceste puternice influențe mai mult decât oricine altcineva, și totuși, ei sunt primii care sunt privați de acest privilegiu.

Dintre cele 858.000 de persoane cu dizabilități din România (conform Buletinului Statistic al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități ), doar un procentaj mic susține că a reușit să se integreze (sau reintegreze) în societate. Există mai multe studii și cercetări referitoare la impedimentele pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități în acest proces și implicațiile pe care dizabilitatea le are asupra lor, cele mai des invocate fiind accesibilitatea redusă până la și de la locurile de desfășurare a activităților zilnice, precum și confruntarea cu atitudini bazate pe prejudecăți.

Totuși, puține dintre aceste studii analizează soluții de combatere ale acestor consecințe, iar la nivel de practicare a sportului nu există nici măcar suficiente date de analiză.

Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități afirmă că persoanele cu dizabilități au dreptul de a participa, în condiții de egalitate cu ceilalți, la viața culturală iar Comitetul Paralimpic Român susține promovarea sportului paralimpic fără nicio discriminare.

Ne punem totuși întrebarea: Cum putem atinge aceste obiective în contextul în care  România nu este accesibilizată nici măcar la un nivel care să le permită persoanelor cu dizabilități condițiile minime de integrare zilnică? Așadar, accesibilizarea lacurilor din România nu reprezintă mai mult decât un pas spre normalitate; o normalitate care trebuia atinsă de mult.

Drumul spre normalitate până acum

01.06.2021
Comuna Petrești „ Activitate de ziua copilului”
19.06.2021 – 20.06.2021
Lacul din Parcul Tineretului Buzău „ Vâslim la caiace și zâmbim fără limite ”
septembrie 2021
Cluj-Napoca „ Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”
07.09.2021 – 12.09.2021
Brașov „ Ziua sportului OUTDOOR – Alpin Film Festival ”
24.09.2021
Proiect „ ReCoNect ”
03.10.2021
Satu Mare „ Someș cup ediția 2021 ”
10.10.2021
Delta Dunării „ Delta Caiac Race 2021 ”
28.05.2022
Cluj-Napoca „ Caiacul – terapie sportivă pentru nevăzători ”
11.06.2022 – 12.06.2022
Cluj-Napoca „ Sports festival ”
15.06.2022 – 16.06.2022
Lacul din Parcul Tineretului Buzău „ Vâslim la caiace și zâmbim fără limite ”
01.08.2022
Eveniment Oradea/ Integrare DizAbilitate
07.08.2022
Bistrița „ Cupa Anisia 2022 ”

Proiect în desfășurare…