În ultimii ani, asociația Caiac SMile și-a umplut portofoliul de proiecte sociale prin formarea și implementarea acestora la nivel local și național. Printre cele mai de impact activități se numără: accesibilizarea pârtiilor de schi din țară pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, organizarea evenimentelor sportive pentru persoanele cu deficiențe vizuale, formarea de parteneriate cu asociații și case de tip familial, etc.
Dintre oamenii care fac parte din clubul nostru, cel mai mult evoluează și se remarcă sportivii noștri paraplegici. Motivația și pasiunea lor pentru sport s-a transmis mai departe echipei, fapt care a făcut ca proiectele noastre de accesibilizare să prindă amploare.
Așa cum afirmă Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și Comitetul Paralimpic Român: persoanele cu dizabilități au dreptul de a participa, în condiții de egalitate cu ceilalți, la viața culturală și de a practica sport fără nicio discriminare. Persoanele cu dizabilități merită să aibă condiții și sprijin financiar și moral, pentru a se dezvolta în direcția sportului de performanță, cel puțin similare cu cele pe care le au sportivii sănătoși. Acest lucru este mai puțin posibil în care România nu este accesibilizată nici măcar la un nivel care să le permită persoanelor cu dizabilități condițiile minime de integrare zilnică. Suntem deschiși la nou și la mai bun, fapt care este văzut și apreciat de către alte țări și națiuni. În acest an am luat parte la un schimb de experiențe cu sportivii de paracanoe din Franța.
Pe lângă îmbunătățirea tehnicilor de vâslire, am găsit motivație și inspirație pentru a face schimbări semnificative în această direcție la noi în România. Inspirație care ne-a alimentat și condus la dorința de a înființa o școală intermediară de paracanoe.
Am făcut pași mari spre accesibilizare în România, iar pentru cei mai dornici de mișcare și adrenalină dintre beneficiarii acestor proiecte a venit nevoia de mai mult. Ca deschizători de drumuri în sportul de masă adaptat schi și caiac canoe în România, am acumulat experiență în domeniu. Suntem familiari și deschiși spre rezolvare la problemele pe care aceștia le înfruntă în sport și viața de zi cu zi, lucru care ne permite (și mai mult de atât) ne îndeamnă să ne dorim să ne extindem și să fim puntea de trecere pentru ei spre sportul paralimpic.
România are multe talente sportive, încă nedescoperite; printre acestea se află persoane cu dizabilități dornice de schimbare, implicare și (nu în ultimul rând) performanță.
În cadrul programului pe care dorim să îl implementăm pentru aceștia, le deschidem drumul spre înalta performanță. Ne vom ocupa de 5 sportivi deodată, care, odată inițiați în performanță, vor putea continua să evolueze pe plan sportiv la Federația Română de Caiac Canoe, ramura paracanoe cu sediul în București.
Pentru a asigura continuitatea programului și a iniția cât mai mulți sportivi paralimpici, locurile eliberate de către sportivii care au ajuns la federație, va fi ocupat de către următoarea persoană cu dizabilități dornică. Programul include ca obiective:
- inițierea persoanelor cu dizabilități în sportul de performanță paracanoe;
- formarea disciplinei și rutinei sportive;
- dezvoltarea sportului de performanță paralimpic în România;
- promovarea sportului paralimpic;
Proiect în desfășurare…