Lotul României de caiac Slalom și Extrem

Lotul României de caiac Slalom și Extrem

Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuți din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorință, un vis, o chemare

Muhammad Ali

Dorința de a face mai mult din sportul, pe care l-am făcut cunoscut în țară, a aprins o flacără în sufletul unor copii sportivi, motivați, care s-au îndrăgostit de apă și de caiac încă de la primul contact cu acestea – așa a luat naștere era viitorilor campioni care reprezintă România la cel mai înalt nivel la concursuri internaționale de caiac.

Lotul României de caiac Slalom și Extrem – juniori

Olar Matteo Alexander19 ani

Matteo este unul dintre cei mai vechi membrii ai clubului. Pasiunea lui pentru sport s-a dezvoltat de mic, dar dintre toate sporturile, caiacul l-a cucerit cel mai mult.

„ În caiac sunt în elementul meu.. îmi dispar toate grijile și gândurile rele… mă concentrez doar pe abilitățile și punctele mele forte. În 5 ani de când practic caiacul am participat la numeroase competiții naționale și internaționale, m-am antrenat în cadrul clubului meu și m-am dezvoltat extraordinar. Pe traseu am parte de emoții despre care nici nu știam că e posibil să le ai… lucru care m-a învățat să mă îndrăgostesc de apă și mai mult și să fiu una cu ea. ”

Kozma Patrick18 ani

Patrick este membru în club de la vârsta de 13 ani și s-a îndrăgostit de caiac odată ce a văzut beneficiile pe care le are acest sport asupra lui atât fizic cât și psihic, apa fiind elementul în care se regăsește cel mai bine.

„ Sunt captivat de libertatea ce mi-o oferă caiacul. Mereu când sunt pe apă, simt adrenalina și fericirea cum îmi acaparează tot corpul, e o senzație unică. În tot ceea ce fac mă motivează dragostea pentru apă și setea de victorie! Pentru mine apa este a doua mea casă, deoarece e locul unde îmi petrec majoritatea timpului antrenându-mă. ”

Corodan Dan Ionuț18 ani

Dan face parte din clubul Caiac SMile de 4 ani. Pe lângă sportul de performanță, alege să ajute persoanele cu nevoi speciale să descopere lumea caiacului și să se vindece prin această terapie, alături de toți coechipierii lui.

„ Caiacul n-a fost prima mea pasiune, însă a devenit mod de viața odată ce am văzut progresele. Exemplul meu este unchiul meu – Ionuț, care ne este, de altfel, și antrenor. Caiacul este un sport foarte sănătos, care m-a ajutat să mă dezvolt și să mă educ pe toate planurile în viață, nu doar pe cel sportiv, devenindu-mi cu timpul cel mai bun ghid prin viață. Vreau să fiu cel mai bun în ceea ce fac și simt că avansez zilnic spre țelurile mele.”

Batori Donca Șimon Luca Ștefan16 ani

Luca este unul dintre cei mai tineri caiaciști ai clubului, activând din anul 2018. Obișnuit cu sportul de mic, Luca practică în paralel și karate. Sportul este pentru el activitatea cea mai dragă.

„ Caiacul m-a ajutat să mă dezvolt foarte frumos în mai multe direcții, să îmi înving temerile și să îmi controlez emoțiile. Am reușit în acești ani de când practic acest sport să mă dezvolt frumos și pe partea socială prin mulțimea de proiecte la care am luat și iau în continuare parte ajutând oameni cu diferite probleme să descopere acest sport minunat. Sportul reprezintă pentru mine cea mai bună terapie pentru trup și suflet.”

Hoban Alexandra Maria 16 ani

Alexandra reprezintă cu mândrie partea feminină a clubului de la vârsta de 12 ani, fiind un exemplu de urmat pentru curajul pe care îl are de fiecare dată când se află pe traseu.

„ Iubesc să fac sport, iar de caiac m-am apucat din pură curiozitate… mi s-a părut un sport mai aparte, mai special, iar cu timpul am ajuns să prind drag de acesta, deoarece mă împinge mult în afara zonei mele de confort. De fiecare dată când mă aflu în caiac simt că am o senzație de libertate și bucurie. Cu fiecare concurs simt că acumulez din ce în ce mai multă experiență și am din ce în ce mai bun control asupra caiacului. ”

Sălăjan David Ștefan 17 ani

David este un membru al comunității activ, implicându-se în numeroase proiecte sociale și culturale în cadrul județului. Acesta a descoperit caiacul participând la una dintre activitățile clubului pe Someș.

” Pasiunea mea pentru caiac a început acum 3 ani, când am participat la una dintre turele organizate de Caiac SMile, unde am încercat prima oară caiacul… tot atunci mi-am dat seama cât de mult iubesc apa. Pe parcursul acestor ani am descoperit cât de mult mă poate ajuta sportul și caiacul, mai ales, în lupta cu frica, nesiguranța și alți factori care încearcă să mă tragă în jos. Am participat la mai multe competiții, prima fiind în anul 2019 în Slovacia, iar cea mai recentă fiind în Botoșani. Simt că avansez din ce în ce mai mult... ”

Sportivii noștri, viitorul nostru

Insuflarea disciplinei sportive în rândul tinerilor încă de la vârsta adolescenței clădește oameni puternici, disciplinați, viitori stâlpi ai comunității cu valori bine puse la punct, deschiși la schimbare și evoluție.

Pe lângă multiplele beneficii pe care sportul le aduce asupra dezvoltării fizice și a cunoașterii cognitive, performanța vine cu un plus de implicare formând caractere puternice care pun baza pe efort, munca în echipă, empatie și sprijin. Valoarea unui bun sportiv se vede și în afara spațiului de antrenament și competiție, acesta fiind un ajutor societății din care face parte și membrilor acestora.

Sportivii noștri reprezintă unul dintre cele mai nobile exemple în acest caz. Amprenta lor nu lipsește din niciuna dintre activitățile asociației, fie că vine vorba de tabere pentru copii, sau de proiecte sociale; activități pe care le desfășoară în paralel și complementar cu cele sportive și studiile.

Motiv pentru care, ne dorim finanțarea acestora și asigurarea unui venit stabil care să le permită desfășurarea tuturor programelor mai sus menționate (în special partea sportivă). Oferirea unui venit stabil va duce inevitabil la motivarea acestor copii, ceea ce va genera ca rezultat dezvoltarea sportului de performanță în România. Cinci dintre sportivii care compun lotul României la proba de caiac slalom, echipa de juniori J2 și seniori la ora actuală vor beneficia de finanțări și venit.