Integrare prin compasiune

Integrare prin compasiune

Sportul creează un nou cadru de cooperare între popoare, prin transformarea culturii războiului, a violenţei şi discriminării într-o cultură non-violentă, a toleranţei şi solidarităţii.”

Rezumat proiect

Dorința de a ajuta membrii defavorizați ai comunității să se integreze în societate este compasul care ne ghidează toate proiectele sociale, inclusiv proiectul „ Integrare prin compasiune ” . Am fost sensibili la situația pe care o înfruntă poporul aflat la granița noastră, fapt pentru care, am luat sub aripa noastră 80 de copii ucraineni aflați în sistemul de asistență maternală. Cu ajutorul primăriei Negrești Oaș și a firmei Alumenziken, care i-a găzduit pe acești copii și le-a asigurat transport și masă, taberele CaiacSMile din vara acestui an și-a deschis porțile internațional și a înmulțit numărul de zâmbete adunate la sfârșit de sezon.

Acești copii au avut parte, timp de 3 luni de un program interactiv, sportiv, dinamic și stimulant. Alături de echipa noastră, care le-au oferit suport psihic și emoțional, au avut oportunitatea de a se dezvolta în continuare frumos și armonios în ciuda dificultăților crunte aflate la câțiva km de aceștia.


Feedback și rezultate

Rezultatele proiectului vorbesc de la sine, precum și parcursul analizei psihocomportamentale a acestora. Traseul de dezvoltare al copiilor a evoluat ascendent de la lună la lună.

Debutul proiectului i-a găsit pe copii cu mici reticențe, dificultăți de exprimare și înțelegere datorită diferențelor de limbă și cultură și ușor retrași, prezentând semne de anxietate socială, dar dornici de a se integra.

După o perioadă de acomodare, copiii și-au pus amprenta proprie în locul în care au venit, inițial, cu reticență iar spre sfârșitul programului, cunoșteau limba la nivel de comunicare și înțelegere de bază stabilind contacte și dialoguri interculturale. La finalul programului, obiectivele proiectului au fost atinse și au depășit cu mult așteptările. Am reușit să le oferim mai mult decât suport și asistență pe perioadă temporară – am prevenit abandonului școlar în rândul acestor copii din zone dezavantajate socio-economic și le-am promovat accesul la educație. Nu mai mult de 52 din 80 de copii, s-au integrat în societate la noi în țară, urmând să își continue studiile la școlile din Negrești, aflați în custodia celor care i-au găzduit la începutul programului.