Concursuri

Concursuri

„Lucrurile simple întreprinse în mod constant, cu viziune și integritate, te vor ajuta să te transformi dintr-un individ obișnuit într-unul extraordinar.”

Jim Dornan

Desfășurătorul competițional

Competițiile la care echipa României participă anual au date și locații care se schimbă de la an la an și se împart în:

  • 5 cupe mondiale;
  • un campionat mondial juniori;
  • un campionat mondial seniori;
  • un campionat european juniori;
  • un campionat european seniori;
  • 6 cupe europene ECA europene juniori;
  • concurs paracanoe;
  • alte concursuri naționale, internaționale, mondiale;

Competiții 2022

10.06.2022 – 12.06.2022 – World Championship Senior Praga ICF
24.06.2022 – 26.06.2022 – World Cup Tacen ICF
28.06.2022 – 10.07.2022 World Championship J & U23 Ivrea Italia ICF
18.07.2022 – 01.08.2022 World Championship Senior Ausburg Germania
05.08.2022 – 14.08.2022 European Championship J & U23 Cehia
17.09.2022 – 18.09.2022 – Cornișa IRF Rafting & Kayaking Cup 2022
10.09.2022 – National Championship „ Someș Cup 2022 ” Satu Mare
15.10.2022 – Delta Caiac Race
ed. VII Delta Dunării

Sporturile extreme caiac slalom, canoe slalom, caiac extrem & paracanoe

Caiacul și canoea sunt două tipuri de ambarcațiuni foarte asemănătoare la prima vedere. Totuși, de fapt există unele diferențe notabile. Caiacul este conceput să fie mai rapid şi mai manevrabil decât o canoe, care are în schimb o stabilitate pe apă mai bună decât a caiacului.

În general, caiacele sunt considerate a fi niște variante ale bărcilor de tip canoe. Atât caiacul cât și canoea sunt bărci cu greutate și volum reduse care pot fi folosite în special pe râuri și pe lacuri. Ambele sunt acționate doar prin vâslire, fiind necesara puterea în brațe a persoanelor care mânuiesc vâslele și sunt folosite la diverse activități recreative pe ape sau întreceri sportive. Între cele două sunt diferențe semnificative în designul și forma acestora, precum și în modalitatea în care sunt folosite vâslele. Astfel, cei care navighează într-o canoe se pun într-o poziție fandată în genunchi, în timp ce sportivii care se deplasează într-un caiac stau așezați pe scaune speciale, în timp ce picioarele le sunt poziționate drept în fața trunchiului.

Altă deosebire clară este legată de forma și tipul vâslelor folosite. Pentru o canoe se folosesc vâsle cu o singură paletă la unul dintre capete, în timp ce la un caiac se folosesc vâsle cu câte o paletă la ambele capete.

Caiac canoe și paracanoe sunt sporturi olimpice. Caiac slalom și canoe slalom sunt două ramuri din sportul nautic care constau în parcurgerea unui traseu cu caiacul, respectiv canoea, pe apă curgătoare, învolburată, printre obstacole suspendate deasupra apei (porți). Traseele pot fi artificiale, construite special pentru campionate, concursuri, antrenamente, sau naturale precum râuri de munte, cascade, folosite pentru partea de caiac extrem.

Paracanoe reprezintă adaptarea sportului caiac pentru persoanele cu dizabilități. Regulile sunt aceleași ca la celelalte sporturi nautice. Diferențele survin în dotări și echipamente, care trebuie să fie adaptate dizabilității sau deficienței prin scaune speciale, suporturi, ajustări, etc. Versiunea paralimpică a sportului este guvernată tot de către ICF (International Canoe Federation).