Activitatea anterioară a clubului nostru pe partea socială s-a focusat pe promovarea sportului în rândul persoanelor cu deficiențe – caiac și schi. Impactul pe care acestea le-au avut la nivel local și național ne-a motivat să ne extindem grupurile țintă prin implicarea persoanelor cu nevoi speciale din alte categorii decât a celor cu dizabilități locomotorii în activități fizice. Următoarea activitate a clubului nostru sportiv viza inițierea persoanelor cu deficiențe de vedere în sportul paralimpic caiac.
Impedimentele pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități nu sunt puține. Există multe studii și cercetări referitoare la nivelul crescut de anxietate în rândul persoanelor cu dizabilități. Totuși, puține dintre aceste studii analizează soluții de combatere ale acestor consecințe.
Terapia prin mișcare este unul dintre cele mai eficiente forme de combatere a anxietății și de îmbunătățire a calității vieții la nivel fizic și psihic. Persoanele cu deficiențe sunt primele care ar trebui să aibă acces la aceste forme de terapie și totuși sunt primele private de acest drept din lipsa de implicare la nivel de sport de masă sau de performanță adaptate.
Deoarece clubul nostru dorește să accesibilizeze sportul pentru cât de multe persoane cu diferite dizabilități, această activitate este dedicată copiilor cu deficiențe de vedere. Proiectul vizează familiarizarea acestora cu sportul caiac.
Proiect care a avut un impact mai mare decât ne-am fi așteptat…
Înainte de implementarea activității propriu-zise pe lac, am dorit să îi familiarizăm pe copii cu senzația de a ține padela în mână, cu structura caiacului, tehnica de vâslire și echipamentul de siguranță. Experiența lor urma să fie completă, lipsită de rețineri și de griji odată cu instalarea sentimentului de cunoaștere și siguranță în caiac, motiv pentru care le-am făcut o mică surpriză și am organizat o sesiune de cunoaștere a caiacului în sala de sport prin care ei urmau să simtă senzațiile asociate sportului înainte de a pluti pe apă.

Odată cu instalarea sentimentului de siguranță, copiii au fost mai dornici ca oricând să încerce acest sport. Așadar, pe data de 28.05.2022, peste 60 de copii cu diferite deficiențe de vedere, elevi ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, au fost mai curajoși decât s-ar fi așteptat oricine, s-au urcat în caiace, alături de antrenorii și voluntarii noștri, și au vâslit pe lacul Chios, din Parcul Central, Cluj-Napoca. Activitatea acestui proiect, derulat în luna mai a anului 2022 constând în inițierea copiilor cu deficiențe de vedere de la liceul special în sportul – caiac a reprezentat un real succes. Succes pe care îl datorăm și sponsorilor noștri Betfair Romania Development, BKS Ingenieure, FERRO Romania, Alis Gup și nu în ultimul rând Municipiului Cluj-Napoca.
„ O mie de cuvinte nu lasă aceeași impresie profundă ca o singură faptă ”
Henrik Ibsen