Caiacul – cultură sportivă inovativă pentru tineret

Caiacul – cultură sportivă inovativă pentru tineret

Proiectul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” SMile 2 Sport se desfășoară an de an , începând cu vara anului 2021 la Cluj-Napoca

Alături de voluntari și traineri, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca activitățile sportive sunt destinate și mai mult decât atât, accesibilizate, tinerilor, în special celor cu nevoi speciale, și se va desfășura în Cluj-Napoca, continuă în perioada 20 august – 20 octombrie.

”Am revenit la Cluj de multe ori în ultimul an, la invitația asociațiilor care militează pentru accesibilizarea sporturilor pentru persoanele cu dizabilități. Vara aceasta, de exemplu, am dus un caiac în sala de sport a Liceului pentru Deficienți de Vedere, astfel încât aceștia să se familiarizeze cu ambarcațiunea și să le fie mai ușor pe lac. Am fost cu caiacele și la Sports Festival, și la Simfonia Prieteniei. Acum venim cu echipa completă și încă mulți voluntari, pentru că acest proiect este unul complex, presupune mult mai multe sporturi, practicate în diferite zone ale orașului și mult mai mulți participanți”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile. 

Pe durata celor două luni, tinerii vizați de program, alături de toți cei care vor dori să experimenteze un sport nou sau să aprofundeze disciplinele sportive pe care le stăpânesc deja, vor putea practica sporturi în aer liber, precum caiac (pe lac), gimnastică preventivă și gimnastică în aer liber, tenis de masă și de câmp, dar și baschet. Scopul proiectului este de a-i motiva pe tineri, în special pe cei cu nevoi speciale, să practice sportul și să aibă un stil de viață sănătos. 

Activitățile se vor desfășura conform următorului program, valabil pe întreaga perioadă a proiectului:

  • Luni, caiac adaptat, pe Lacul Gheorgheni;
  • Marți, baschet, în Baza Sportivă Gheorgheni;
  • Miercuri, tenis de masă, la Clubul Sportiv Lamont (str. Aurel Vlaicu, nr. 11);
  • Joi – sâmbătă, tenis de câmp, în locații și conform unor programe ce urmează să fie anunțate săptămânal, în funcție de grupele formate

Ediția 2021: surprize și sportivi de performanță 

Alexandru Benchea, cunoscut ca ”alpinistul cu ochi albi”, care a reușit să escaladeze trei dintre cele mai înalte vârfuri montane ale lumii și Alexandru Bologa, judoka medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, au fost prezenți, anul trecut, pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca și au vâslit din caiac alături de tinerii speciali, copiii instituționalizați sau tinerii cu dizabilități motorii. 

 Mai mult, tinerii beneficiari au avut parte și de surprize: jucătoarea de tenis Ana Bogdan (locul 63 WTA) a participat la antrenamente de tenis de câmp alături de ei, iar la unul dintre antrenamentele de baschet, jucătorilor U-BT Cluj-Napoca le-au arătat celor mici cum să marcheze coșul perfect. 

Ediția 2022: traseu de caiac pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Proiectul a fost și este în continuare aplaudat și susținut de sportivi și alte persoane de renume din Cluj și nu numai. Alex Benchea a fost de la început și încă este unul dintre cei mai curioși și implicați beneficiari ai acestui proiect. Fapt care ne-a dat ideea de a accesibiliza și mai mult acest sport pentru cei cu deficiențe de vedere. Pentru ca ei să poată vâsli independent și să se ghideze pe lac, am amplasat boxe pe malul lacului. Alex a fost primul care a încercat acest traseu, susținut de presă și de primarul Emil Boc. Îmi place foarte tare sistemul acesta de ghidare prin sunet. Îmi fac o hartă mentală

Proiectul de accesibilizare va ajunge să permită nevăzătorilor să vâslească independent pe lac, fiind premieră națională la Cluj-Napoca. Deocamdată, se implementează alături de traineri pe parcursul evenimentului, în cadrul proiectului.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția a Copilului Cluj, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca și Asociația Lamont.